26 februari 2008

Inte så galet som det låter

Det låter nog rätt så absurt för många. Tobias Olsson skriver i SvD helt kort om att USA vill jaga terrorister i virtuella världar, med World of Warcraft (WoW) som exempel.

Så här tror jag att det är:

Om säkerhetstjänsterna vill kunna övervaka våra mail, telefonsamtal, sms och chattande i allmänhet så borde de också vara intresserade av vad folk har att säga till varandra i on-line spel. Jag betvivlar naturligtvis att den typen av övervakning kommer att göra särskilt mycket nytta i den verkliga världen, men kraven kommer nog... vänta bara tills Tomas Bodström och hans gelikar förstår att pedofiler, barn och terrorister kan chatta med varandra i World of Warcraft!

Men det finns faktiskt ett skäl som gör att jag tycker att det är legitimt att poliser insisterar på övervakning av on-line spel: för att kunna övervaka betalningsströmmar. Här handlar det nog mindre om World of Warcraft än om exempelvis pokersajter. Poängen med att använda on-linespel för att flytta pengar är (ur terroristsynvinkel) att man kan flytta dem utan att det lämnar spår hos bankerna. I pokerfallet skulle det kunna handla om att den som "förlorar" i själva verket betalar.

Ett alternativ till att använda pokersajter för att skyffla pengar är att använda spelet Second Life, som har en egen valuta (Linden Dollar, L$). Valutan är konvertibel till "riktiga" pengar och har en någorlunda stabil växelkurs. Det kommer säkert fler spel med konvertibel valuta, om det inte redan finns.

Jag tror att det skulle vara mycket svårt att spåra betalningar mellan parter som använder datorstyrda spelare för att flytta pengar mellan sig. Tänk dig att tre parter har 1000 spelkonton var, med olika mycket pengar på. Om de låter 500 av spelkontona skicka lite virtuella pengar mellan sig... det blir ju som kontantbetalningar, fast de slipper träffas i verkligheten. Om elakingarna dessutom byter några av spelkontona med varandra utanför spelet, så blir det ännu besvärligare att få rätsida på vad som hänt. Går det överhuvudtaget?

Men WoW då undrar du kanske? Jo, teoretiskt sett skulle det gå att sälja virtuella föremål till underpris även i WoW, föremål som sen kan växlas mot riktiga pengar. Eller så kan man köpa och sälja faktiska spelkonton. Båda beteendena är mot spelets regler, men terroristerna förlorar nog inte så mycket sömn för det...

mvh /Jan Garefelt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

21 februari 2008

Som man frågar får man svar

Om man enbart intresserar sig för personlig integritet så spelar det ingen roll att Bodström bytts mot Ask. Det spelar inte heller någon roll vad nästa regering har för partifärg. Vad som faktiskt spelar roll är att få våra politiker att inse att det inte räcker med att fråga polis- och åklagarväsendet om hur våra framtida lagar ska se ut, inte när det också handlar om grundläggande mänskliga rättigheter. Det behövs fler perspektiv.

Problemet är att all beredning av lagstiftning på IT- och integritetsområdena utförs av poliser, domare och åklagare. Kanske ingen överraskning, kanske är det inte så konstigt heller. Men det leder till att det enda perspektiv som kommer fram i utredningarna är effektivitet i utredning och lagföring. Om man sen struntar i vad remissinstanserna säger, så är det bara de rättsvårdande myndigheternas perspektiv som kommer fram. Det är så det ser ut idag.

För att få en bild av vad som är viktigt att ta hänsyn till så borde regeringen exempelvis låta intervjua en hop kinesiska teknikstuderande dissidenter. Eller: varför inte prata med ungdomsförbundarna inom det egna partiet? Bland svenska politiker är det bara bland ungdomsförbundarna man hittar erfarenhet av nätverks- och serverdrift.

En sak är säker: det räcker inte med att fråga vad farbror Blå kan tänkas ha nytta av...

/Jan Garefelt

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]