21 februari 2008

Som man frågar får man svar

Om man enbart intresserar sig för personlig integritet så spelar det ingen roll att Bodström bytts mot Ask. Det spelar inte heller någon roll vad nästa regering har för partifärg. Vad som faktiskt spelar roll är att få våra politiker att inse att det inte räcker med att fråga polis- och åklagarväsendet om hur våra framtida lagar ska se ut, inte när det också handlar om grundläggande mänskliga rättigheter. Det behövs fler perspektiv.

Problemet är att all beredning av lagstiftning på IT- och integritetsområdena utförs av poliser, domare och åklagare. Kanske ingen överraskning, kanske är det inte så konstigt heller. Men det leder till att det enda perspektiv som kommer fram i utredningarna är effektivitet i utredning och lagföring. Om man sen struntar i vad remissinstanserna säger, så är det bara de rättsvårdande myndigheternas perspektiv som kommer fram. Det är så det ser ut idag.

För att få en bild av vad som är viktigt att ta hänsyn till så borde regeringen exempelvis låta intervjua en hop kinesiska teknikstuderande dissidenter. Eller: varför inte prata med ungdomsförbundarna inom det egna partiet? Bland svenska politiker är det bara bland ungdomsförbundarna man hittar erfarenhet av nätverks- och serverdrift.

En sak är säker: det räcker inte med att fråga vad farbror Blå kan tänkas ha nytta av...

/Jan Garefelt

Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]