26 februari 2008

Inte så galet som det låter

Det låter nog rätt så absurt för många. Tobias Olsson skriver i SvD helt kort om att USA vill jaga terrorister i virtuella världar, med World of Warcraft (WoW) som exempel.

Så här tror jag att det är:

Om säkerhetstjänsterna vill kunna övervaka våra mail, telefonsamtal, sms och chattande i allmänhet så borde de också vara intresserade av vad folk har att säga till varandra i on-line spel. Jag betvivlar naturligtvis att den typen av övervakning kommer att göra särskilt mycket nytta i den verkliga världen, men kraven kommer nog... vänta bara tills Tomas Bodström och hans gelikar förstår att pedofiler, barn och terrorister kan chatta med varandra i World of Warcraft!

Men det finns faktiskt ett skäl som gör att jag tycker att det är legitimt att poliser insisterar på övervakning av on-line spel: för att kunna övervaka betalningsströmmar. Här handlar det nog mindre om World of Warcraft än om exempelvis pokersajter. Poängen med att använda on-linespel för att flytta pengar är (ur terroristsynvinkel) att man kan flytta dem utan att det lämnar spår hos bankerna. I pokerfallet skulle det kunna handla om att den som "förlorar" i själva verket betalar.

Ett alternativ till att använda pokersajter för att skyffla pengar är att använda spelet Second Life, som har en egen valuta (Linden Dollar, L$). Valutan är konvertibel till "riktiga" pengar och har en någorlunda stabil växelkurs. Det kommer säkert fler spel med konvertibel valuta, om det inte redan finns.

Jag tror att det skulle vara mycket svårt att spåra betalningar mellan parter som använder datorstyrda spelare för att flytta pengar mellan sig. Tänk dig att tre parter har 1000 spelkonton var, med olika mycket pengar på. Om de låter 500 av spelkontona skicka lite virtuella pengar mellan sig... det blir ju som kontantbetalningar, fast de slipper träffas i verkligheten. Om elakingarna dessutom byter några av spelkontona med varandra utanför spelet, så blir det ännu besvärligare att få rätsida på vad som hänt. Går det överhuvudtaget?

Men WoW då undrar du kanske? Jo, teoretiskt sett skulle det gå att sälja virtuella föremål till underpris även i WoW, föremål som sen kan växlas mot riktiga pengar. Eller så kan man köpa och sälja faktiska spelkonton. Båda beteendena är mot spelets regler, men terroristerna förlorar nog inte så mycket sömn för det...

mvh /Jan Garefelt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer:
Jag ser redan nu hur araber i afghanistanska bergen sitter och laddar ner spel på 5 gigabyte så att de ska kunna sälja virtuella föremål till undervärderade priser.

Förflyttningssystem i poker är ofta hårt bevakade och kräver samtidigt en verifiering att personen är den ifråga de är, så någon Usama Bin Laden eller kändare terrorist kommer du inte träffa på på Svenska spel pokersajt.

Jag förstår din tanke men det är helt enkelt inte verklighetsförankrad om man har en koll i spelvärldar som WoW och Poker.

För arabiska dissidenter finns det enormt mycket lättare sätt att skicka pengar. Det finns internetbaserade tjänster som redan nu gör det möjligt att låna ut/låna pengar samt överföra pengar till varandra via communites till exempel.

Svepskäl och integritetskränkning och företagskontrollering är vad det är.

/Polemik.se
 
OK. Poker faller kanske bort, jag har ingen koll på hur svårt det är att flytta pengar den vägen. WoW trodde jag själv inte på (därav "teoretiskt"...).

Men Linden Dollars och ev. liknande valutor som faktiskt är konvertibla mot riktiga pengar, tror du på det?

Vad är det för internet- och communitybaserade tjänster du tänker på? Har de sämre koll än vad bankerna är tvungna att ha?

Å andra sidan så känns ovanstående inte mer krystat än att Usama skulle avslöjas i en WoW-chat...


mvh /Jan Garefelt
 
I P1:s Ekot idag:
Vanligt med kortbedrägerier vid nätpoker
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]