13 juni 2008

Stoppa FRA-lagen!

2008-06-18 så kommer våra valda företrädare sannolikt att rösta igenom en lag som uppenbart strider mot mänskliga rättigheter. Hur kommer det sig? Riktiga historiker kommer säkert att fundera över det inom sinom tid. Tills dess, här är min analys:

Tekniker brukar överlåta åt folk med statskunskap i bagaget att ta ansvar för demokratiska spelregler, mänskliga rättigheter och annat som vi tar för givet i en demokrati. "Inte mitt bord - jag är tekniker" är den vanliga inställningen. De som normalt är närmast sörjande i demokratifrågor - samhällsvetarna - skjuter tyvärr också ofta ifrån sig ärendet eftersom det är ganska tekniktungt.

Många håller sig också borta från integritetsfrågor eftersom de inte vill ta risken att framstå som rättshaverister. Vart ska då våra politiker vända sig för att få vägledning? Svaret är att de vänder sig till fackmyndigheterna: polisen, SÄPO och militären. Gissa vad dessa svarar på frågan "behöver ni mer befogenheter?". Så etableras en linje, som det sen går prestige i. Så fick vi EU-direktivet om datalagring, och så kommer vi att få FRA-lagen.

En lustig detalj är att fackmyndigheterna alltid är för fler befogenheter i sin egen verksamhet, men av integritetsskäl så är de ofta emot nya befogenheter för andra myndigheter. Se på den före dette SÄPO-basen Anders Eriksson när han tillfrågas om FRA-lagen!

Jag hoppas innerligen att tillräckligt många borgerliga riksdagsledamöter tar sitt förnuft till fånga inför omröstningen och att de dessutom plockar fram en dos civilkurage. Det behövs i tider som dessa.


mvh /Jan Garefelt

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Etiketter:


Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]