30 augusti 2008

"Meddelandenas innehåll kommer inte att läsas"

FRA-förespråkarna återkommer ofta till påståendet att meddelandenas innehåll inte kommer att läsas. Det är säkert sant, men det gör mig tyvärr inte så mycket lugnare. Det går att få ut alldeles för mycket information bara genom att se till vem som kommunicerar med vem/vad, hur ofta och när det sker. All sådan information är tillgänglig för FRA "utan att de läser meddelandenas innehåll".

I många fall är själva informationen om att en kontakt har ägt rum ett hot i sig. Om du är dissident i fel land och surfar till www.amnesty.org så kan du bli straffad. Om du är såpastjärna och surfar till Anonyma Alkoholister, så är den informationen mumma i skvallerkretsar. Om du surfar på singelsajter så kanske du inte vill att din slemmige kollega får reda på det.

Det är också skäligen enkelt att bedriva åsiktsregistrering om man har tillgång till information om vilka som ofta surfar till kända adresser, exempelvis till Sverigedomokraternas medlemsforum. Notera att detta alltså går att genomföra utan att läsa innehållet i meddelandena.

Att FRA inte läser dina mail är naturligtvis bättre än att de gör det. Men det betyder inte att din integritet (eller dina demokratiska rättigheter) är skyddade.


mvh /Politruck

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]