12 december 2007

Köra barnen till skolan

Min kusin körde sina barn till skolan en morgon i mitten på december. En bomb brann av straxt efter att hon passerat rondellen vid posten. Hennes äldsta barn bajsade på sig i ren skräck. Bomben var förstås inte riktad mot min kusin, utan mot den numera avlidne generalen Francois al-Hajj. En någorlunda vanlig dag i Libanon.

En lika trist som vanlig kommentar om mellanöstern är att "De bara krigar hela tiden, det tar aldrig slut. Fundamentalister och terrorgalningar är de dessutom". Man hör varianter på temat i stort sett varje gång det rapporteras om oroligheter i mellanöstern. Så även denna gång.

Till dig som emellanåt tänker på mellanösternbor som terrorgalningar och krigshetsare vill jag säga: de två senaste världskrigen startade i Europa. Inte i mellanöstern. Mycket av oron i mellanöstern har sina rötter Europas koloniala ambitioner under 18- och 1900-talet, parat med dagens strategiska maktspel om oljan. Alla som bor i mellanöstern är naturligtvis inte helgon, men hela skulden ligger heller inte där.

Libaneserna vill kunna köra sina barn till skolan i trygghet. Precis som du.


mvh /Politruck

DN:s nätupplaga 2007-12-12

Kommentarer: Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]