29 augusti 2007

Köp en röst!

Jag har haft datorer som intresse sen jag var i 11-årsåldern så det börjar bli ett tag nu när jag snart är 40. Under denna tid har prisutvecklingen på datorhårdvara varit smått fantastisk; på varenda dataspelfantasts skrivbord står en dator som hade kostat en ansenlig del av Sveriges forsknings- och utvecklingsbudget om den kunnat flyttas tillbaks till 1980-talet.

Det är i mycket hög grad tack vare öppna standarder som vi har fått den (för konsumenter) fantastiska prisutvecklingen på datorer och elektronik: alla tillverkare är utbytbara, konsumenten kan alltid ta sina pengar och gå om det finns någon annan som erbjuder bättre pris eller prestanda. Sånt har en lätt stressande effekt på tillverkarna, men de kan inte göra så mycket åt saken. Eller kan de det?

I förrgår (2007-08-27) så röstade SIS arbetsgrupp för "extra snabb behandling" av ett förslag till standard som i praktiken bara kan erbjudas av Microsoft. Vad är det för mening att ha en standard som bara en tillverkare kan uppfylla? Den enda som tjänar på det är, ja just det: tillverkaren!

Läs i Dagens Nyheter om hur Microsoft försöker köpa sig en standard. Kolla gärna också in argumenten mot Microsofts standard. Patrik Fältström skriver också klokt om saken.

Etiketter: , , ,


Kommentarer:
Denna pinsamma händelse måste få folka att vakna. och ändra Reglerna för SIS rutiner vid omröstning måste ses över. Utredningar och organisationer skall istället kuna ge underlag för SIS´s framtida beslut. De måste viktas mot företagsintressen. SIS blev tydligen tagen på sängen....
 
Det bästa är väl att SIS presenterar sina nya medlemar så kan kunderna få ta ställning till om de vill ha dessa företag som leverantör av produkter. Det är det som brukar kallas för konsumentmakt!
 
Jag har testat ett par olika linux-distros och skulle gärna bytt permanent. Tyvärr är jag låst till Windows genom att jag använder Adobe's produkter. Sånt här får mig seriöst att överväga att byta till Mac för att komma runt det problemet!

Jag skulle tro att det enda som biter på sånt här beteende är när det får negativa konsekvenser för aktörernas plånböcker. Som privatperson kan man kanske inte göra så mycket där vad gäller de flesta av de här företagen.

Men, jag hade tänkt beställa ett par HP notebooks nästa vecka, det blir inget av det nu och jag tänker se till att undvika deras produkter de närmsta åren. Som grannskapets och släktens dator-guru lär de dessutom gå miste om fler affärer. Hoppas fler gör liknande val.

/Nomen
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]