28 januari 2007

Livets krydda

Tänk dig själv om en ockupationsmakt skulle beslagta frukostflingor och andra typiska frukostingredienser i Sverige. Inte för att föda sin egen befolkning, utan helt enkelt för att... jävlas! Låter det småaktigt? Det är ungefär vad Israel ägnade sig åt under förra våren. Den här typen av agerande ger knappt några rubriker i västvärlden, så ur den synvinkleln är detta en rätt billig form av trakasserier.

Vad Israel pysslat med rent konkret är att de förbjudit zaatar, en krydda som bland annat ger smak åt en traditionell mellanösternsk frukost: m'neish. M'neish är en sorts bröd eller pizza som man ofta äter tillsammans med färska grönsaker som gurka eller tomat. Särskilt gott är det om man kan köpa det direkt hos bagaren på morgonen, vilket många gör. För de fattiga på Västbanken - och de är många - är zaatar en stapelvara som är svår att ersätta i hushållet.

Själva kryddan får man från en vild släkting till det vi här i Sverige kallar för timjan. Det råder ingen brist på zaatar i mellanöstern. Växten behöver inte heller fridlysas. Trots det så hindrades importen av zaatar från Iran till Västbanken under förra våren. Fordon genomsöktes efter zaatar som beslagtogs när det påträffades. Det hela är så absurt att man bara kan skratta åt eländet. Den palestinske premiärministern kommenterade det hela med:

“We will only use enriched Zaatar for peaceful purposes.”

Själv har jag bara en kommentar: bojkotta Israel tills landet uppför sig som en demokrati. Och du, innan du kallar mig för antisemit för den sakens skull: förringa inte ordet "antisemitism" genom att använda ordet för att beskriva personer som är kritiska till Israels ockupationsfasoner.

mvh /Jan Garefelt

Referenser:

Israel Palestine Blogs
The Palestinians | It's the little things that make an occupation | Economist.com

Etiketter:


Kommentarer:
Bra slutord. För varje gång man kritiserar detta antisemitiska landet får man sådan tråkiga kommentarer, men folk har börjat fatta att sånt skit funkar inte längre. "tyck synd om oss vi har blivit förföljda under världskriget därför får vi göra vad vill med araberna" typ. Det är ingen tvekan att judarna har blivit orätt behandlade tidigare men det ger inte de rätten att utrota ett helt folk.
 
Jo, det är trist att det ska vara så.

Judarna (bland andra) har genom historien fått utstå orättvisor, förföljelse och folkmord... men det är inte rimligt att staten Israel slipper kritik för sina metoder med hänvisning till det.

/Jan Garefelt
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]