18 december 2006

Om polisens prioriteringar

Läste i bladet att skånepolisens databas över yrkeskriminella är olaglig. Datainspektionen menar att databasens syfte - att hålla koll på regionens yrkeskriminella - är för allmänt hållet för att lagringen ska vara tillåten. Man baxnar.

Vi har i god demokratisk (nåja) ordning fått oss pådyvlat ett EG-direktiv om datalagring som syftar till att övervaka oss alla och envar utifallatt någon av oss skulle bli terrorist. Skyldiga såväl som oskyldiga, mormödrar såväl som barnbarn, politiker såväl som politrucker. Alla ska övervakas, alla ska med!

Men polisen får inte upprätta register över yrkeskriminella. Är det bara jag som tycker att det är en felprioritering?


/Politruck

Kommentarer:
Självklart ska den här typen av spaning bedrivas. Men vad skulle felprioriteringen bestå i?

Det är inga problem att föra sådan här register om man stoppar in dem i ett spaningsegister men det ska ju inte vara något hemsnickrat länsmansregister. Den restriktiva synen på registrering av brott i allmänhet och brottsmisstanke i synnerhet gällde även innan EU-direktivet implementerades i svensk lag. Redan 1976 (tror jag) fick vi sådana regler.
 
Det som upprör mig är att polisledningen lagt ned kraft på att lobba igenom diverse övervakning, en lobbying som bland annat resulterat EG:s datalagringsdirektiv.

Datalagringsdirektivet kommer att få som konsekvens att icke-misstänkta massövervakas. Dessutom läggs grunden till storskalig åsiktsregistrering.

Samtidigt saknar polisen möjlighet att hålla register över var yrkeskriminella bor någonstans. Enligt datainspektionen saknas de lagliga förutsättningarna för att ett sånt register:

"Men Datainspektionen anser att ändamålet, att hålla koll på yrkeskriminella, är för allmänt hållet och innebär att uppgifter kan blir kvar i registret hur länge som helst, något som strider mot reglerna."

(citat ur artikeln som jag länkar till i bloggen)

Felprioriteringen består i att polisen inte får hålla reda på var yrkeskriminella bor, men att det går bra att hålla reda på var varenda mobiltelefonägare befinner sig.

mvh /Jan Garefelt
 
Då förstår jag vad du menar med prioriteringar. Jag får läsa på när det gäller datalagringsdirektivet.
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]