06 oktober 2006

Johan Pehrson fick inte bli justitieminister

Ibland blir man glad både för att det man fruktat inte inträffar, samtidigt som något bra händer istället:

Johan Pehrson blev inte justitieminister! Istället för Johan Pehrson fick vi Beatrice Ask, som är djupt kritisk mot datalagring. Knäck en flaska champagne! Köp en blomma åt den du älskar! Ta ett djupt andetag och känn den friska höstluften i dina lungor!

Känn sen realismen åter närma sig. Direktivet kommer sannolikt att genomföras i någon form, det har ju trots allt fattats ett EU-direktiv om det. Det faktum att Beatrice Ask är skeptisk till datalagring inger hopp, men man får nog se till vad som är möjligt också.

Vi i Sverige behöver dock inte bli först ut av EU-länderna med att införa direktivet i vår lagbok. Om vi väntar och ser hur de andra länderna tolkar luddigheterna i direktivet, så kan vi lägga oss på den försiktigaste nivån när det gäller lagringskrav och den strängaste nivån när det gäller krav på integritetsbevarande åtgärder. Vi kan också göra rätt mycket för att se till att skydda våra företag mot onödiga kostnader och risker. Med tanke på hur luddigt direktivet är skrivet så kommer många kreativa tolkningar att bli nödvändiga, men det gäller att välja noga så att man inte ställer till med onödig skada.

Varken Johan Pehrson eller Thomas Bodström tyckte att det behövdes någon direkt analys av datalagringens risker och kostnader innan EU-direktivet antogs. I vart fall framgår det inte av deras yttranden och debattartiklar. Tyvärr har samma bristande intresse för konsekvenser präglat även EU-kommissionens arbete.

Justitieminister Ask bör därför skjuta på införandet så långt som möjligt och låta göra en snabb utredning av datalagringens risker, kostnader och konsekvenser.

/Politruck

Kommentarer:
Hi Politruck, I want to introduce you to http://freearticle.name
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]