02 september 2006

Boktips och Israel/Hizbollah

Läste Richard Morgans bok Market Forces i veckan.

Morgans bok är en amoralisk, djupt skruvad och våldsamt blodig framtidsvision. I stort sett all respekt för människoliv har gått förlorad. Att ha ihjäl en kollega som tävlar om samma befordran är i boken helt normalt. Lika normalt som att för vinnings skull offra en hel nation, faktiskt.

Huvudpersonen jobbar med Conflict Investment: att av ekonomiska skäl stödja ena eller andra sidan i ett krig. Rätt och fel spelar ingen roll. Att byta sida i en konflikt är helt OK, om bara de marknadsmässiga skälen är de rätta.

När man läst en sådan bok tar det ett tag innan man kan se sansat på aktuella konflikter igen, i den mån det överhuvudtaget går.

Market Forces
handlar inte ett dugg om mellanöstern. Den är också helt skönlitterär. Så vad är kopplingen dit? Jag resonerar så här: Att många har förlorat massor på kriget mellan Israel och Hizbollah är ingen hemlis direkt, men har någon tjänat på det?

Visst skulle det vara intressant att få se en analys av vilka som tjänat ekonomisk på konflikten, och i vilken mån de kunnat påverka den... bara som motvikt till teorin att Iran skulle ha beställt en konflikt för att dra bort uppmärksamheten från sitt kärnteknikprogram. Jag tror att det finns plats för fler förklaringar än en i denna tragedi. Men Market Forces var kul att läsa iallafall.

Ninna ninna ninanna, ninanna. Eller nåt!

/Politruck

Kommentarer:
Intressant tanke, men hoppas att den är fel, tanken.. fast visst finns de amerikanska bombtillverkare som tjänar pengar, återuppnyggnaden..
 
Jag hoppas också att tanken med att någon skulle ha orsakat Israels anfall av Libanon för vinnings skull är tokig.

Under den ström av information och desinformation som har sköljt över oss på sistone är det svårt att se någon tydlig sanning. Förlorare finns det gott om.

mvh /Janne
 
Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk<< Startsida

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]