29 augusti 2007

Köp en röst!

Jag har haft datorer som intresse sen jag var i 11-årsåldern så det börjar bli ett tag nu när jag snart är 40. Under denna tid har prisutvecklingen på datorhårdvara varit smått fantastisk; på varenda dataspelfantasts skrivbord står en dator som hade kostat en ansenlig del av Sveriges forsknings- och utvecklingsbudget om den kunnat flyttas tillbaks till 1980-talet.

Det är i mycket hög grad tack vare öppna standarder som vi har fått den (för konsumenter) fantastiska prisutvecklingen på datorer och elektronik: alla tillverkare är utbytbara, konsumenten kan alltid ta sina pengar och gå om det finns någon annan som erbjuder bättre pris eller prestanda. Sånt har en lätt stressande effekt på tillverkarna, men de kan inte göra så mycket åt saken. Eller kan de det?

I förrgår (2007-08-27) så röstade SIS arbetsgrupp för "extra snabb behandling" av ett förslag till standard som i praktiken bara kan erbjudas av Microsoft. Vad är det för mening att ha en standard som bara en tillverkare kan uppfylla? Den enda som tjänar på det är, ja just det: tillverkaren!

Läs i Dagens Nyheter om hur Microsoft försöker köpa sig en standard. Kolla gärna också in argumenten mot Microsofts standard. Patrik Fältström skriver också klokt om saken.

Etiketter: , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]