31 januari 2007

Apartheidäpplen

Det har dykt upp en ny frukt i mataffärerna den senaste tiden. Det handlar om en förädlad form av persimmon som säljs under namnet "Sharon". Ursprungslandet är oftast Israel men den exporteras även från Sydafrika.

Jag har ett annat namn för frukten, i varje fall när den kommer från Israel: apartheidäpplen. Den sydafrikanska versionen kan man paradoxalt nog äta med gott samvete, men den israeliska bör man låta bli om inte vill stödja rasism och urskiljningslöst våld.

Själv resonerar jag såhär: den dag Israel börjar behandla palestiner och sina andra grannar som människor så ska jag med glädje bada i Eilat, äta israelisk frukt och köpa andra israeliska produkter. Många av mina favoritprodukter kommer tyvärr från Israel.

Min egen bojkott av Israel började förra sommaren i samband med landets överfall av Libanon, min mors hemland.

Jag tror inte att något annat än en seriös bojkott kan få Israel att börja respektera mänskliga rättigheter. Antagligen måste bojkotten sprida sig till USA innan den får effekt, vilket kan ta tid. Men det gick i fallet Sydafrika, och det kan fungera även för Israel. Dra ditt strå till stacken - undvik apartheidäpplen!

/Politruck

28 januari 2007

Livets krydda

Tänk dig själv om en ockupationsmakt skulle beslagta frukostflingor och andra typiska frukostingredienser i Sverige. Inte för att föda sin egen befolkning, utan helt enkelt för att... jävlas! Låter det småaktigt? Det är ungefär vad Israel ägnade sig åt under förra våren. Den här typen av agerande ger knappt några rubriker i västvärlden, så ur den synvinkleln är detta en rätt billig form av trakasserier.

Vad Israel pysslat med rent konkret är att de förbjudit zaatar, en krydda som bland annat ger smak åt en traditionell mellanösternsk frukost: m'neish. M'neish är en sorts bröd eller pizza som man ofta äter tillsammans med färska grönsaker som gurka eller tomat. Särskilt gott är det om man kan köpa det direkt hos bagaren på morgonen, vilket många gör. För de fattiga på Västbanken - och de är många - är zaatar en stapelvara som är svår att ersätta i hushållet.

Själva kryddan får man från en vild släkting till det vi här i Sverige kallar för timjan. Det råder ingen brist på zaatar i mellanöstern. Växten behöver inte heller fridlysas. Trots det så hindrades importen av zaatar från Iran till Västbanken under förra våren. Fordon genomsöktes efter zaatar som beslagtogs när det påträffades. Det hela är så absurt att man bara kan skratta åt eländet. Den palestinske premiärministern kommenterade det hela med:

“We will only use enriched Zaatar for peaceful purposes.”

Själv har jag bara en kommentar: bojkotta Israel tills landet uppför sig som en demokrati. Och du, innan du kallar mig för antisemit för den sakens skull: förringa inte ordet "antisemitism" genom att använda ordet för att beskriva personer som är kritiska till Israels ockupationsfasoner.

mvh /Jan Garefelt

Referenser:

Israel Palestine Blogs
The Palestinians | It's the little things that make an occupation | Economist.com

Etiketter:


This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]