10 september 2006

Du sköna nya värld

Kollade upp några artiklar som jag lagt undan för att läsa senare, och fann den här SvD-artikeln om FN:s antiterrorplan. Tänk över artikelns sista mening:

"Likaså ska terroristers möjlighet att kommunicera via internet försvåras."

Om det gick att rikta en sådan åtgärd så att den bara (eller åtminstone huvudsakligen) drabbade terrorister så skulle jag ställa mig bakom den. Men sån är inte världen vi lever i. Undrar vad de tänker sig, de där i FN som formulerade målsättningen? Särskilda förbud mot uppvigling via webben kanske? Eller massövervakning av innehåll i korrespondens över nätet?

Vi som lever i demokratier måste någon gång börja ta ansvar. De som redan lever i länder med åsiktsförtryck har inte samma möjligheter som vi att opponera sig. Om vi stillatigande accepterar inskränkningar i friheten så förtjänar vi den inte.


/Politruck

04 september 2006

Spionera mera!

DN:s webupplaga:
Folkpartisten som har trängt sig in i socialdemokraternas datanätverk är Per Jodenius, pressekreterare i Liberala ungdomsförbundet. Även Nicklas Lagerlöf, förtroendevald inom Liberala ungdomsförbundet, har varit inblandad.

Tänk att detta drabbar just dessa partier! Det är nästan för bra för att vara sant, särskilt som både (s) och (fp) ställer sig bakom EU-direktivet om obligatorisk datalagring.

(För den som inte vet vad obligatorisk datalagring är, så går det i korthet ut på att man samlar ihop massor av information om vilka som korresponderar med vilka, för den händelse att informationen någon gång kan användas som bevis mot någon. Allt i den nationella säkerhetens namn, alternativt som vapen mot den organiserade brottsligheten. Att det förmodligen bara fungerar mot bovarnas b-lag är inget som talar högt om.)

Så grattis folkpartiet och socialdemokraterna. När ni nu visat att ni tillsammans behärskar både dataintrång och pinsamt usel datasäkerhet, kan ni nu besvara följande fråga:

Vem ska ta ansvar för den information som kommer att läcka ut ur era register med information om oskyldiga?

/Politruck

02 september 2006

Boktips och Israel/Hizbollah

Läste Richard Morgans bok Market Forces i veckan.

Morgans bok är en amoralisk, djupt skruvad och våldsamt blodig framtidsvision. I stort sett all respekt för människoliv har gått förlorad. Att ha ihjäl en kollega som tävlar om samma befordran är i boken helt normalt. Lika normalt som att för vinnings skull offra en hel nation, faktiskt.

Huvudpersonen jobbar med Conflict Investment: att av ekonomiska skäl stödja ena eller andra sidan i ett krig. Rätt och fel spelar ingen roll. Att byta sida i en konflikt är helt OK, om bara de marknadsmässiga skälen är de rätta.

När man läst en sådan bok tar det ett tag innan man kan se sansat på aktuella konflikter igen, i den mån det överhuvudtaget går.

Market Forces
handlar inte ett dugg om mellanöstern. Den är också helt skönlitterär. Så vad är kopplingen dit? Jag resonerar så här: Att många har förlorat massor på kriget mellan Israel och Hizbollah är ingen hemlis direkt, men har någon tjänat på det?

Visst skulle det vara intressant att få se en analys av vilka som tjänat ekonomisk på konflikten, och i vilken mån de kunnat påverka den... bara som motvikt till teorin att Iran skulle ha beställt en konflikt för att dra bort uppmärksamheten från sitt kärnteknikprogram. Jag tror att det finns plats för fler förklaringar än en i denna tragedi. Men Market Forces var kul att läsa iallafall.

Ninna ninna ninanna, ninanna. Eller nåt!

/Politruck

01 september 2006

Världens bästa bloggämne

Fick en fin idé i förmiddags - ett otroligt roligt tema att skriva en blogg kring. Har gått omkring och fnissat åt det hela dagen, så kul är det. Tänk att ingen annan skrivit om samma sak! Utan tvekan är jag briljant (och ödmjuk!).

Min idé var att vår älskade ledare har en hel del likheter med en välkänd barnboksfigur. Han kan allt, och har tusentals ångmaskiner hemma. Världens bästa Persson, helt enkelt! Det borde det väl gå att skriva ett kul blogginlägg på?

Sen gjorde jag en slagning i Google på temat "världens bästa persson" och fick det nedslående resultatet att jag inte var så ensam om idén som min fåfänga skulle önska. Om jag är briljant, så är jag några år efter...


Persson! Persson! Världens bästa Persson,
Vackra, snälla, lagom tjocka Persson,
Genomkloka, underbara Persson,
Undra på att alla alla gillar mig!


/Politruck

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Prenumerera på Inlägg [Atom]